tömegközlekedés fejlesztés

Nincs több homokzsák: átadták a szegedi partfalat
2015. május 21. csütörtök

Szeged - Elkezdődik június 1-jével a rakparti út teljes felújítása is – jelentette be Szeged polgármestere az új partfal csütörtöki átadásán. A 2,1 kilométer hosszú szegedi belvárosi védmű az Európai Unió támogatásával 2013–2015. között épült fel 2,21 milliárd forintból.

– Szegedet a Tisza teremtette, a Tisza mint legfontosabb kereskedelmi út tette lehetővé a város fejlődését. Ugyanakkor a szegediek generációi szokták meg, hogy a Tisza időnként megvadul és veszélyezteti mindannyiunk életét, vagyonát. A történelem folyamán megtanulhattuk, hogy minden nemzedéknek kötelessége technika-műszaki tudása legjavával megerősíteni a védműveket – mondta Botka László, Szeged polgármestere az újjáépült szegedi partfal átadási ceremóniáján csütörtökön az Árvízi emlékműnél.

Számokban

A projekt a Környezet és Energia Operatív Programban valósult meg. Az építkezés 2013 végén kezdődött el, összköltsége 2,21 milliárd forint. 2,1 kilométeres szakaszon, a Bertalan hídtól a klinikákig terjedő részen újult meg az árvízi védmű. 24 óra alatt összeszerelhető mobilgát rendszerrel lehet akár több mint 11 méteres vízszintig is biztonságosan védekezni.

A polgármester utalt az 1879-es nagy árvíz utáni építkezésre, amikor a földgátak helyett téglával építették meg a belvárosi partfalat. Az 1970-es évek elején betonból készült el a partfal. 2006 áprilisában minden idők legmagasabb vízszintjén, 1009 centiméteren tetőzött a Tisza. Ezért az önkormányzat döntött arról, hogy uniós támogatással felújítja a belváros árvízvédelmi rendszerét. – Nekünk is kötelességünk volt elődeinket követve a 21. század legmodernebb technológiájával megerősíteni a partfalat. Magyarországon a leghosszabb mobil partfal készülhetett el, amely 11 méteres vízszintig védi a várost az árvíztől. A mi és gyermekeink generációja lesz az első szegedi nemzedék, amelyiknek már nem kell homokzsákot cipelnie, ha jön a Tisza – fogalmazott a polgármester.

Átadták a szegedi partfalat

Nincs több homokzsák: átadták a szegedi partfalat. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

Botka leszögezte: árvízvédelmi beruházás fejeződött be. De hogy a Tisza méltó főutcája lehessen Szegednek, folytatódik az építkezés. Június 1-jével elkezdődik a rakparti út teljes felújítása, megújul a zöldfelület a Stefánián és a Tisza-parton, hozzáfognak a lépcsősor rekonstrukciójához is.

Átadták a szegedi partfalat

Nincs több homokzsák: átadták a szegedi partfalat. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

A fejlesztésen dolgozó szakemberek kitüntetéseket vettek át a polgármestertől. Szeged város aranyérmét kapta Kozák Péter, az Ativizig igazgatója, Ladányi Tibor, a Swietelsky Magyarország Kft. és a SZEGED S-H-K Konzorcium projektvezetője, Fonay Tibor, a Hídépítő Speciál Kft. projektvezető-helyettese, Papp István, a KÖTIVIÉP'B Kft. projektvezető-helyettese és Nagy Ödön, a szegedi polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának munkatársa. A nemzetiszínű szalagot Botka László, Kozák Péter és Székely Csaba, a Swietelsky Magyarország Kft. igazgatója vágta át.
A polgármester startpisztollyal indította el a látványos kajakos felvonulást a Tiszán, majd az ünneplők közösen sétáltak el a Roosevelt térig, ahol a felújítás emléktábláját is felavatták. A múzeumnál ma 8 és 16 óra között meg lehet nézni a mobil partfal egy darabját.

Forrás: delmagyar.hu